Archive for February, 2015

Izložba slika invalida rada

Opštinsko udruženje invalida rada iz Beočina odrganizovalo je sedmu po redu izložbu radova invalida rada Srema i prijatelja slikara koja je održana u petak 20.februara u holu Kulturnog centra u Beočinu.Svoje radove izložilo je oko 40 slikara iz čitave Vojvodine, a specifična je po tome što su sva dela ostala u vlasništvu organizatora, a biće izlagane na lokalnim manifestacijama, kao i van opštine Beočin, u Kuli i Sremskim Karlovcima. Izložba je otvorena u 18 časova, a goste su pozdravili predsednik udruženja Stevan Sinđelić i direktorica Kulturnog centra, Sofija Martinović.

Slike možete pogledati u holu Kulturnog centra do 02.marta2015.godine svakog radnog dana od 8 do 16 časova.

invalidi 1 invalidi2 invalidi3 invalidi5 ivalidi4 ivalidi6

 

Koncert KUD ”Brile” – tražena karta više!

Kulturni centar u Beočinu bio je mali da primi sve posetioce godišnjeg koncerta Kulturno umetničkog društva ”Brile” koji je održan 21.februara. Najupečatljiviju ulogu odigrali su članovi folklornog ansambla svih uzrasta – mlađa pripremna grupa, pripremna grupa, izvođački sastav, vetrani… Izvedbe ostalih sekcija nisu zaostajale, tako da je svim posetiocima bilo puno i oko i uho dok su gledali i slušali mešoviti hor, književni klub, tamburaške orkestre kao i amatersko pozorište koje je predstavljao Ranko Simić. Program je vodila Ratka Dulić.

brile koncert1 brile koncert2 - Copy brile koncert3 brile koncert4 brile koncert5

Proglašeni najbolji sportisti u Beočinu

Kulturni centar opštine Beočin je i ove godine bio domaćin najsvečanije sportske priredbe u Beočinu – ”Izbor za sportistu  2014.godine”. Najbolji sportisti u beočinskoj opštini za 2014.godinu su Marija Ivković iz džudo kluba ”Cement”, Darko Jandrić iz teniskog kluba ”Brejk”, dok je najuspešniji sportski kolektiv karate klub ”Cement”.

Veliki broj zvanica iz sporstkog i javnog života odazvao se ovoj svečanoj sportskoj  priredbi, a više detalja o dobitinicima pogledajte u prilogu RTV Beočin, kao i na sajtu opštine Beočin.

 

 

http://beocin.rs/sr/?id=741

 

sportista 1 sportista 2 sportista 3 sportita 4sportista4

 

Održan šesti ”Bazar vina, rukotvorina i tamburice”

 Već šestu godinu za redom Kulturni centar opštine Beočin organizuje manifestaciju ”Bazar vina, rukotvorina i tamburice”, neposredno uoči Svetog Trifuna, tradicionalne slave vinara, voćara i vinogradara. Ideja ove manifestacije je da se okupe vinari sa teritorije opštine Beočin, udruženja žena i tamburaški orkestar i da zajednički dočekaju predstojeću slavu Svetog Trifuna, a sve u cilju dobrog roda i uspešne i berićetne godine. Pored vinara, udruženja žena i tamburaša na manifestaciji su učestvovali i udruženje invalida rada iz Beočina, samostalni izrađivači suvenira, umetnici, a doživljaj su upotpunili i brojni posetioci i gosti. Manifestaciju je otvorio predsednik opštine Beočin, Milan Šodić, poželivši vinarima rodnu godinu, a prisutne goste i učesnike je pozdravila i direktorica Kulturnog centra Sofija Martinović.

13.02.2015-naslovna 13.02.2015-005 13.02.2015-001 13.02.2015-002 - Copy 13.02.2015-004 13.02.2015-003

Galerija

Kulturni centar

 

 

Srce kulture

Biblioteka

Radio i TV

Muzička škola

Ko je ko i gde je centar?

Ko je ko i gde je centar?

Centar za kulturu,sport i turizam je smešten u centru Beočin, ulici Tgr Cara Lazara 1.

Obzirom da je osnivač CKST, skupština opštine Beočin ista imenuje upravni i nadzorni odbor kao organe upravljanja, dok se direktor ustanove prema aktuelnom Zakonu o kulturi bira javnim konkursom.

Direktorka: Sofija Martinović, sofija.beocin@gmail.com

Upravni odbor:  Slavica Zarkov – predsednik

Tanja Drljača – zamenik predsednika

Bojan Matijević – član

Manuela Milošević – članica

Ivana Brankov – članica

Nadzorni odbor: Sava Nićetin – predsednik

Dragana Marinković – članica

Nedeljka Pacek – članica

Zvanična e mail adresa je : kcentar1@open.telekom.rs  a broj telefona 021/870-230 i 021/870-231

 

Prostori i cenovnici

PROSTORI KOJIMA RASPOLAŽEMO

Kulturni centar raspolaže sa prostorima različitih i kapaciteta i namena. Hol kulturnog centra, površine oko 150 metara kvadratnih je svojevrstan galerijski prostor koji poseduje dvanaest panela (132×160 cm) i metalnu mrežu za izlaganje slika (226×150 cm). U okviru hola se nalazi i bife koji je takođe moguće iznajmiti.

Velika sala ima ukupan kapcitet od 322 mesta, od toga u parteru 187, levoj glaeriji 61, a desnoj gaLeriji 74 mesta. Scena ima širinu 12 metara, a dubinu 10 metara. Raspolažemo i sa osam scenskih reflektora sa DMX kontrolom, audio miksetom sa četiri zvučne kutije i pet mikrofona sa kablovima i stalcima.

Mala sala ima kapacitet do 40 mesta sa konferencijskim stolovima pogodna je za održavanje sastanaka, prezentacija, manjih tribina…

Učionica sa kapacitetom do 30 mesta, pogodna je za održavanje različitih fakultativnih nastava, bilo da je jednokratno ili u kontinuitetu

 

 

CENOVNIK USLUGA ZA IZNAJMLJIVANJE OZVUČENJA I PROSTORA

IZNAJMLJIVANJE OZVUČENJA (do 2 sata) 1.600,00 RSD (van grada Beočina + putni troškovi)
IZNAJMLJIVANJE PROSTORA velika sala (do 2 sata) Komercijalni programi – 10.000,00 RSD
Tribine, sastanke, venčanja – 4.400,00 RSD
Političke stranke (skupovi, promocije…) – 6.500,00 RSD
Probe (bez publike) – 1.700,00 RSD
IZNAJMLJIVANJE PROSTORA – mala sala (do 2 sata) Višenamensko jednokratno iznajmljivanje – 1.600,00 RSD
Političke stranke – 2.700,00 RSD
IZNAJMLJIVANJE PROSTORA – učionica (do 2 sata) Višenamensko jednokratno iznajmljivanje – 750,00 RSD
Političke stranke – 1.300,00 RSD
IZNAJMLJIVANJE PROSTORA – hol ( do 1 sat) U komercijalne svrhe, izlagači, promoteri – 550,00 RSD
Sindikalna prodaja – 330,00 RSD
IZNAJMLJIVANJE BIFEA ( do 1 sat) 1.100,00 RSD

Muzička škola

MUZIČKA ŠKOLA

Niža muzička škola koja je osnovana pri kulturnom centru, a u okviru novosadske  muzičke škole ”Josip Slavenski” počela je sa radom 1975.godine. Prve nastavnice klavira bile su Radmila Rakić i Branka Drezgić koje su polaznike iz Beočinske opštine učile da sviraju klavir, ali i solfeđo. Polaznici niže muzičke škole, svoja svedočanstva dobijali su u muzičkoj školi ”Josip Slavenski” Nakon nekoliko godina uveden je i odsek harmonke koji je vodila Vera Draganić. Tokom četrdeset godina postojanja, zabeleženo je veće interesovanje polaznika za odsek klavira, održan veliki broj javnih časova, a i  muzička škola kao takva je učestvovala u značajnom broju manifestacija. Danas škola takođe radi, sa odsekom klavira i solfeđa, okupljajući oko dvadeset polaznika.

Biblioteka

BIBLIOTEKA “JOVAN GRČIĆ MILENKO”

 

Od prve čitaonice radnika i nameštenika Beočinske fabrike cementa osnovane 1902.godine do danas na hiljade beočinaca je steklo prva saznanja o svetu upravo koristeći knjižni  fond čitaonice i biblioteke koji se decenijama menjao, rastao i obogaćiovao, a sa druge strane  ostao isti lako dostupan i razumljiv korisnicima raznih uzrasnih grupa i različitog obrazovanja.

 

Biblioteka ‘’Jovan Grčić Milenko’’  je danas moderna ustanova sa dugogodišnjom tradicijom u radu sa knjigom u negovanju i zadovoljavanju kulturnih i obrazovnih potreba svojih sugrađana. Glavna je, matična biblioteka za beočinsku opštinu i ima četiri ogranka:  u Rakovcu, Beočin selu, Čereviću i Lugu.

 

Biblioteka raspolaže bogatim fondom sa preko 35000 knjiga iz svih oblasti ljudskog znanja i stvaralaštva. U mogućnosti je da svojim korisnicima stavi na raspolaganje raznovrstan fond dečje knjige, značajnu stručnu literaturu, popularnu beletristiku, klasičnu literaturu, staru i tekuću periodiku, a istraživačima bogate fondove zavičajne građe staru i retku knjigu.

 

U narednom periodu plan je da se korisnicima omogući i pristup razlčitim bazama podataka preko globalne računarske mreže kao i korišćenje digitalizovanih formi biblotečke građe.

 

ZAVIČAJNA ZBIRKA

 

Zavičajnu zbirku Matične bibilioteke čine monografske i serijske publikacije kao i netipičan bibliotečki materijal nastao na geofizičkoj, političkoj i administrativnoj celini koja obuhvata Beočin grad, Beočin selo, Rakovac, Braziliju, Čerević, Banoštor, Sviloš, Lug, Grabovo i Susek. U zbirku ulazi bibliotečki materijal bez obzira na vreme kada je štampan i jezik na kom je štampan (najveći deo je na Srpskom jeziku, deo na Mađarskom i deo na Nemačkom jeziku. Blizu 150 naslova pripada monografskoj i serijskoj publikaciji lokalnih autora (autor rođen na teritoriji beočinske opštine ili publikacija sadržajem pripada zavičajnoj teritoriji ili je štampana na području beočinske opštine), dok najveći deo netipičnog bibliotečkog materijala pripada starim novinskim člancima, brošurama, pozivnicama, fotografijama neposredno vezanim za područje opštine.